3 comentarii

Ce mai putem face ca sa scapam de stres?

Printre  postarile anterioare, am avut cateva care s-au referit la metode de combatere sau de adaptare la stres. Ei bine, cand nici una dintre acestea nu da rezultate, majoritatea oamenilor apeleaza la stimulente (medicamente, cafea, alcool, tutun, droguri).  Nu cred ca functioneaza de-adevaratealea, doar dau iluzia ca ar functiona, sau dau dependenta.  Exista riscul ca, dupa ce acestea s-au eliminat din organism, sa se activeze depresiile cauzate de stres.

Sa le luam pe rand… Medicamentele, se dau doar la indicatia medicului si inclin sa cred ca, daca doctorul a ajuns la concluzia ca trebuie sa le recomande, ati fost afectat de stres mai mult decat va inchipuiti.

Cafeaua… In cantitati mici cofeina este indicata, energizeaza, ne face mai activi, contracareaza oboseala musculara si intelectuala, are efect diuretic, deci e si partial detoxifianta, are valoare nutritiva nula.  Daca marim doza, devenim mai agitati, ne controlam mai greu. Cafeaua contine si o toxina cu efect depresiv asupra sistemului nervos. Numai fierbera cafelei permite sa se elimine aceasta toxina.

Alcoolul… diminueaza performantele si amplifica agitatia dupa ce efectele sale se sterg.  Mai rau e ca, intre timp, devenim si dependenti si , chiar daca nivelul de stres scade, il inventam numai ca sa avem motiv sa bem. Ar trebui sa amintim si efectul ravasitor pe care il are asupra celulei hepatice, tendinta la ciroza a alcoolicilor, toxicitatea crescuta la nivel cerebral din cauza lui si toate cate decurg din asta: pierderea memoriei, a capacitatii de concentrare, a echilibrului, scaderea eficientei la locul de munca, oprobriul societatii… Si uite-asa  factori de stres suplimentar: pastrarea serviciului si mentinerea relatiilor sociale.

Drogurile duc direct la boli psihice… Chiar nu trebuie folosite nicicum!

Tutunul da dependenta, contine nicotina care declanseaza secretia de adrenalina, accelereaza ritmul cardiac, ne creste tensiunea arteriala, deci doar ne da iluzia energizarii sau a calmarii.

Am vorbit despre ce ne face rau.. Dar exista si substante care ne fac bine? Specialistii spun ca da. Exista cateva plante: ginsengul siberian (energizant, antioxidant) si trandafirul salbatic siberian  sau rhodiola rosea (adaptogen, detoxifiant), cicoarea, salvia, valeriana.

Despre plante in articolul de maine….

Reclame

3 comments on “Ce mai putem face ca sa scapam de stres?

  1. si ceaiul verde stiam ca face bine

  2. Ca si cafeaua, ceaiul verde energizeaza, trebuie folosit cu masura!

  3. am observat :)) nu mai dorm toata noaptea daca il beau seara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: